top of page

fre 17 nov.

|

Dotra Art Centre

Workshop i jojk och rytmer med NiOKi Beats

Prova på att jojka och spela afrikanska rytmer! I den här workshopen får du lära dig mer om den samiska sång- och berättar-traditionen JOJK. Du får också testa på att använda rösten på ett nytt sätt och nosa på jojkens speciella rytmik genom goabdes/den samiska trumman.

Registration is closed
See other events
Workshop i jojk och rytmer med NiOKi Beats
Workshop i jojk och rytmer med NiOKi Beats

Time & Location

17 nov. 2023 16:30 – 19:00

Dotra Art Centre, Godemansvägen 23, 903 55 Umeå, Sweden

About the event

Datum: 17:e November 2023

Tid: 16:30 - 19:00 (med fikapaus)

(Obs! Konsertstart: 20:00, boka biljetter Här)

Anmälan via denna länk: https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/sensus-crash-course-prova-pa-att-jojka-och-spela-afrikanska-rytmer-106439/

Sensus Crash Course: Prova på att jojka och spela afrikanska rytmer!

I samarbete med Sensus Umeå bjuder vi in till den samiska sång- och berättar-traditionen JOJK. Du får också testa på att använda rösten på ett nytt sätt och nosa på jojkens speciella rytmik genom goabdes/den samiska trumman. Vi lär oss grundläggande spelteknik och koordination för trumspel och får förståelse och inblick i synkoper och en del av den polyrytmik som präglar mycket av de afrikanska trumtraditionerna.

Alla är välkomna att delta! Du som är intresserad av dans, musik, konst och performance och är nyfiken på att lära något nytt och bli inspirerad till din konstnärliga praktik, missa inte denna chans!

Tjáhtje ja dållå - vatten och eld heter vårt nya album. Två starka krafter möts. Vi slår ett slag för miljö och mänsklighet. Vi jojkar och trummar för respekten av de gamla ceremonierna till jorden.

Om workshop ledarna:

Nina Nordvall Vahlberg är musiker, kompositör och pedagog med basen i Jokkmokk. Hen har skrivit musik till produktionerna: Jodasan, Spår av Jojk, Dåbddu vuohkasin och Nordvalls-Jojkens album Tjuodjal. Hen har medverkat i bl a Humans & Soil ś dansföreställning “Of itself; in itself” och i teaterföreställningen Lifsens Rot och skrivit manus, musik och regi till pjäsen Mordet i Saskamjaure. Har undervisat i sång och jojk i många år, för alla åldrar och kunskapsnivåer. Nina har utformat pedagogiskt material för att lära ut jojk i samarbete med Tjallegoahte författarcentrum, Jokkmokk.

Kristina Aspeqvist är musiker, pedagog och kompositör för flera band, tex Stockholm Vodou Orchestra som hon leder och skriver all musik till. Hon driver en trumaffär med rytmkurser och studio i Bagarmossen, Stockholm. Kristina har under många år forskat i ghanesiska traditionella religioner, med tillhörande dans, musik och ceremonier, som inspirerat mycket av hennes skapande. Hon har undervisat i rytmisk förståelse, traditionellt väst-afrikanskt trumspel, ensembler och i komposition. Det hon kallar rytmisk förståelse är en egenutvecklad pedagogik för att lättare lära sig känna rytmen i kroppen.

Share this event

bottom of page